Je eigen avocadoplant kweken uit pit

Ben jij ook helemaal gek op avocado’s? Heb je ook een klein beetje groene vingers en veel geduld? Probeer dan deze stap voor stap uitleg om je eigen avocadoplant te kweken.

Maak van je pit een avocadoplant

Een pit uit je avocado halen en kweken tot avocadoplant is erg leuk en interessant om te doen. Met de juiste tips en goede verzorging heb je na een paar jaar ook echt een mooie huiskamerplant. Je hebt ook niet veel nodig om binnen 6 maanden al je eigen avocadoplantje van ongeveer 30cm te hebben.

Benodigheden

  1. Een mooie pot met een doorsnee van 15-20cm
  2. Avocado pit, gewoon een avocadopit van de supermarkt is prima
  3. Satéprikkers
  4. Theeglas met regenwater
  5. Potgrond

Avocado pit planten

Het moeilijkste van het zelf kweken van een avocadoplant uit pit is de omstandigheden waarin je de plant gaat kweken en de continuïteit van de verzorging. De avocadoplant groeit het beste op een constante warme plek van ongeveer 19-20 graden. Let erop dat de plant niet in de tocht of direct zonlicht staat dit komt niet ten goede van de groei van je plantje. Zeker in het najaar of de winter heeft dit direct invloed op de temperatuur schommeling en negatieve gevolgen voor de groei. Begin in het voorjaar of in september of oktober met het kweken van je eigen avocadoplant. Wanneer je toch in de zomer of winter start met het kweken zet je jonge plantje dan niet in de vensterbank achter het raam. Je avocadoplant zal sneller groeien in een ruimte met een hoge luchtvochtigheid. Zelf heb ik daarom gekozen om de eerste 10 weken het plantje in onze badkamer te kweken, maar hier moet je natuurlijk wel de ruimte voor hebben en voldoende daglicht. Je avocadoplantje is namelijk gek op natuurlijk licht.

Avocadoplant kweken uit pit
Opgesneden avocado, haal de avocadopit eruit met een lepel

Stap 1: Selecteer de juiste avocadopit

Het beste kun je je kansen spreiden. Ik ben zelf bijvoorbeeld begonnen met vier avocadopitten tegelijk het is namelijk nogal verschillend per pit hoelang het duurt voordat er wortels uitschieten. Gemiddeld heeft een avocadopit hier tussen de vier en acht weken voor nodig. Snij de avocado open en haal de pit eruit. Veeg je pit helemaal schoon met een keukenpapiertje zodat er geen vruchtvlees meer aan de pit zit. Ook moet je rekening houden met waar je de avocado’s vandaan haalt. Vaak zijn de groente en fruit die uit de supermarkt komen niet heel goed geschikt om daadwerkelijk vruchten mee te gaan kweken. Ik heb gekozen voor de hass avocado van de Albert Heijn, deze avocado’s zijn wel iets vettiger maar hebben veel meer smaak en zijn iets minder hard. Wanneer je een avocadoplant gaat kweken om je eigen eetbare avocado’s te plukken dan moet je wel erg geduldig zijn, aangezien dit zeker zes tot acht jaar zal gaan duren en erg veel verzorging en aandacht nodig heeft. 

Stap 2: Hang de avocadopit in een glas regenwater

Nu je de juiste pit hebt geselecteerd breek je twee satéprikkers doormidden. Steek de vier stukken van de satéprikkers met de scherpe kant in je avocadopit zodat je deze op de rand van een glaswater kunt laten balanceren. Hang je pit het liefst in een glas regenwater en let erop dat de pit met de vlakke onderkant 1-2cm in het water hangt. Je hoeft nu alleen nog maar iedere dag te controleren of de pit met zijn kont in het water hangt. Het beste is om het water in het glas iedere week te verversen met regenwater.

Stap 3: Zet je avocadoplantje in een pot met potgrond

Vier tot zes weken lang is je doorzettingsvermogen en geduld op de proef gesteld. Maar je harde werk wordt beloond je mag je plantje (nu ongeveer wortels van 5-10cm) gaan verpotten naar een pot met potgrond. Je zult zien dat als je plantje blij en gelukkig is je het plantje iedere week ziet groeien. Zorg daarom voor een mooie pot van 15-20 cm doorsnee. Uiteraard stop je het plantje met de wortels in de grond maar zorg dat de bovenkant van de pit waar de stengel van de plant uit komt half boven de grond uitkomt. Zet de pot op een lekker warm plekje met veel daglicht en een constante temperatuur.

Stap 4: Je avocadoplant verzorgen tot avocadoboom

Goed bezig, nu je een eigen avocadoplantje hebt gekweekt begint het echte werk. Het in leven houden van je avocadoplant vergt een goede verzorging en constante aandacht. Je moet de plant niet teveel water geven maar ook zeker niet te weinig. De avocadoplant is een erg dorstige plant waarbij de grond altijd vochtig moet zijn. Pas op dat je plantje niet verdrinkt. Wil je zien hoe het proces van mijn avocadoplant kweken is verlopen? Bekijk het resultaat.

Je eigen exotische fruitplanten verzorgen

Avocadoplant kopen?

Voor ongeveer € 49,95 kun je in Nederland een mooie avocadoplant van tussen de 40-60cm kopen als huiskamerplant. Dit is vaak zonder pot en zonder verzendkosten.

Avocadoplant kopen?
Privacyverklaring Disclaimer | © 2020 Avocadoplant.nl
Design & development: