Avocadoplant verzorgen

Je bent enthousiast begonnen met het kweken van je eigen avocadoplant en hebt nu na een aantal maanden een mooi kamerplantje staan.

Alles voor de verzorging van jouw avocadoplant

Heb je een avocadoplant geweekt vanuit een pit, dan zul je inmiddels door hebben gekregen waarom deze plant nog niet veel verkocht wordt in Nederland. Het is namelijk een plant die veel water en de juiste verzorging nodig heeft. Zeker wanneer je wilt dat je avocadoplant vruchtjes krijgt moet je je echt verdiepen in de verzorging van jouw avocadoplant.

In deze video laat ik zien welke verzorging ik mijn avocado planten ieder half jaar geef. Op tijd snoeien en een goede voedingsbodem zijn erg belangrijk.


10 tips verzorgen avocadoplant

Ik ben bezig met het uitwerken van 10 tips die je zullen helpen bij het verzorgen van je avocadoplant. Meld je aan voor de nieuwsbrief en je hebt binnen drie jaar een echt avocadoboompje met avocado’s.

Tip 1: Kies een goede plek voor je avocadoplant

Wanneer je jouw eigen avocadoplant wilt kweken vanuit een pit heb je niet veel nodig. Een pot, potgrond en water. Een kleine pot met een doorsnee van 30cm is tot je plant 60cm hoog is prima. Het is vooral belangrijk om een goede plek in huis te kiezen voor je avocadoplant. Niet in direct zonlicht achter glas, niet naast de radiator, niet op een plek waar mensen vaak dicht langs lopen en ook niet in de buurt van een andere kamerplant. Probeer een plek te vinden waar de luchtvochtigheid goed is en je avocadoplant indirect zonlicht krijgt.

Tip 2: Verplaats je avocadoplant op tijd naar een grotere pot

Wanneer je avocadoplant goed aan het groeien is, groeien ook de wortels onder de grond. Het is belangrijk voor een gezonde plant om te voorkomen dat deze niet zijn pot uitgroeit. Het verpotten zelf is een eenvoudig klusje maar wel belangrijk voor een gezonde avocadoplant. Wanneer je avocadoplant ongeveer 60cm hoog is en 1 jaar oud kun je jouw avocadoplant verpotten naar een grotere pot. Zorg dat de pot ook niet te groot is, anders zal de grond nat blijven en dit is niet goed voor de wortels van je plant.

Tip 3: Laagje speelzand bovenop de potgrond

Een avocadoplant heeft veel water nodig en groeit goed bij een hoge luchtvochtigheid. Doordat de aarde vaak en lang vochtig is kun je last krijgen van rouwvliegjes. De vliegjes zelf zijn geen gevaar voor de plant maar de larven van de vliegjes gaan in de grond zitten en kunnen de wortels beschadigen. Door een klein laagje fijn speelzand bovenop de potgrond te verspreiden zullen de larven van de rouwvliegjes niet in de potgrond komen en de wortels beschadigen.

Tip 4: Regenwater geven inplaats van kraanwater

Kalk in de bodem van je grond is niet ideaal voor je avocadoplant. Wanneer je de plant regelmatig water geeft met opgevangen regenwater zul je zien dat je avocadoplant groener en gezonder oogt. Ook kun je proberen om je plant gekookt water te geven. Door het water te koken zit er ook minder kalk in het water. Let op dat je het gekookte water natuurlijk eerst laat afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het aan je avocadoplant geeft.

Tip 5: Wortels schoonmaken en snoeien bij het verpotten

De wortels van de avocadoplant zijn erg gevoelig voor wortelrot. Ieder half jaar wanneer je jouw avocadoplant verpot kun je het beste ook even de wortels helemaal schoonspuiten met water en de kleine/dunne wortels snoeien.

Tip 6: Iedere twee weken mestkorrels geven

Een uitgebalanceerde meststof moet tijdens het groeiseizoen om de twee weken worden aangebracht. Gebruik een stikstofrijke meststof om je avocadoplant te voeden. Meststof korrels voor in de moestuin of voor fruitbomen werkt bij mij erg goed.

Tip 7: Vermijd koude luchtstromen

Avocadoplanten zijn gevoelig voor koude luchtstoten en kunnen hierdoor verwelken of ziek worden.

Tip 8: Minder water in de winter

Verminder de bewatering in de winter als je avocadoplant minder actief is. De wortels van je avocadoplant vinden het niet fijn om in stilstaand water te staan. Gebruik bijvoorbeeld een pot met drainagegaten. Dan ben je er zeker van dat er geen stilstaand water in de pot/grond achterblijft.

Tip 9: Regelmatig snoeien

Snoei je avocadoplant regelmatig om de vorm en de groei te bevorderen. Het snoeien is belangrijk voor je avocadoplant en je plant gezond houden. Voordat je begint met snoeien, is het belangrijk om te bepalen welke takken je wilt verwijderen. Om de takken te verwijderen gebruik je een schone, scherpe tuin snoeischaar om de takken net boven een knoop te snoeien. Na het snoeien, is het belangrijk om je avocadoplant goed veel water te geven.

Tip 10: Maak de bladeren schoon en stofvrij

Het is belangrijk om regelmatig de bladeren van een avocadoplant schoon te maken, vooral als er stof of vuil op de bladeren aanwezig is. Net als bij alle kamerplanten met grote bladeren komt er na enige tijd stof en vuil op de bladeren. Het stofvrij maken voorkomt dat de bladeren verstopt raken. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de avocadoplant licht en lucht moeilijker kan absorberen, wat de groei van jouw avocadoplant zal beïnvloeden. Het stof op de bladeren kan ook de kans op ziekte of schimmels vergroten. Het stofvrij maken van de avocadobladeren kan eenvoudig door het besproeien van bovenaf met water middels een plantenspuit.

Nieuwe knopjes avocadoplant bladeren

Heb je nog leuke tips of content voor op onze website? Laat het ons weten via Facebook:

https://www.facebook.com/Avocadoplant.nlEigen avocadoplantje kweken uit pitAvocado Kweekpot voor Binnen - 100% Gerecycled Plastic

Privacyverklaring Disclaimer | © 2020 Avocadoplant.nl
Design & development: