Wortelrot voorkomen avocadoplant

Je zorgt goed voor je planten maar waarschijnlijk iets te goed. Wortelrot komt doordat je jouw avocadoplant te vaak water geeft. Hierdoor blijft de aarde in de pot te lang nat en kunnen de wortels onvoldoende zuurstof opnemen.

Avocadoplant

Probeer je jouw eigen avocadoplantje te kweken vanuit jouw avocado pit? Ik krijg op facebook veel berichtjes en foto’s van mensen die na ongeveer een jaar hetzelfde probleem ondervinden. Ze zijn enthousiast begonnen met het schoonmaken en laten ontkiemen van hun avocadopit, na een paar maanden heb je dan met een beetje geluk je eigen avocadoplant en deze zet je dan in een mooie pot met aarde. Iedere week goed water geven en je hebt een mooie groene plant met stevige bladeren. Erg leuk!

Bladeren krimpen

Maar na een tijdje krimpen de bladeren van je avocadoplant, ze gaan hangen en de bladeren van je avocadoplant kleuren bruin langs de randjes of kleuren zelfs helemaal rood/bruin. Wanneer één voor één de bladeren van je avocadoplant vallen en je alleen nog een dunne stam als plant overhoud moet je snel ingrijpen. De stam van je plant gaat nu meestal van bovenaf bruin/zwart kleuren en voor je het weet is de hele stam zwart en je avocadoplant dood.

Wortelrot voorkomen

Je avocadoplant lijdt waarschijnlijk aan wortelrot. Je zorgt goed voor je planten maar waarschijnlijk iets te goed. Wortelrot komt doordat je jouw avocadoplant te vaak water geeft. Hierdoor blijft de aarde in de pot te lang nat en kunnen de wortels onvoldoende zuurstof opnemen. De avocadoplant is extra gevoelig voor wortelrot doordat de wortels van de avocadoplant weinig haartjes hebben en minder snel water opnemen. De avocadoplant groeit daardoor beter in goed doorlatende grond en regelmatige bewatering. Wacht dus met het geven van water totdat de aarde weer droog is, niet alleen aan de oppervlakte.

Geef je avocadoplant minder water

Herken je bovenstaand proces bij jouw plant? Misschien is het nog niet te laat. Haal je avocadoplant uit zijn pot en verwijder zoveel mogelijk oude aarde. Snoei de wortels rondom en verwijder de verrotte wortels. Zet je plant vervolgens weer in nieuwe grond en laat deze even goed drogen.

Verwijder alle oude aarde en zet je plant met schone wortels in nieuwe grond.

Wortels schoonmaken en snoeien van avocadoplant met wortelrot.


Avocadoplant kopen


Altijd de juiste hoeveelheid waterPrivacyverklaring Disclaimer | © 2020 Avocadoplant.nl
Design & development: